Stage, dag 16: Stoere bibliothecarissen, Sterke verhalen

Terwijl ik nog zit te denken, wat zal ik u eens over Marjolein Hordijk vertellen, komt er een tweet van haar langs, dat de banner van bieb 024 er nog nooit zo mooi bij heeft gestaan. De tekst wordt verduidelijkt door mooie foto’s van een historische tuin waar vanmiddag (zondag) twee voorstellingen van theater Kletskous plaatsvinden. Ja, dat lijkt me een fijne insteek om het fenomeen Marjolein te benaderen.

Bijna precies twee jaar geleden kwam ik Marjolein voor het eerst tegen, Patrick Heemstra en Sabrina Laurens brachten ons en vele anderen bij elkaar tijdens de Kick-off van de Jongerenmaand in bieb 010. Wat een fantastische dag was dat!

Marjolein Hordijk heeft, zo hoor ik nu op de afgesproken locatie op Utrecht CS, naast haar bibliotheekopleiding eigenlijk zo’n beetje van alles gedaan, educatief, creatief, festivals, bloemenzaak, marketing, en ze neemt het beste van dit alles mee in haar huidige werk: Night at the library wordt maar liefst door drie bibliotheken overgenomen, Rotterdam, Amsterdam en Boxmeer. Het educatieve programma B/Slash krijgt veel positieve resonantie (er staat iets over in Bibliotheekblad en ik vond het ook hier). Stoere mannen, sterke verhalen, lees meer, Stoere kinderen, Sterke verhalen (het Zwarte Cross toont hier belangstelling voor) (b.v. hier), buiten zinnen (lees meer) en een aanzienlijk aantal locale festivals met een verrassende combinatie van muziek & literatuur staan op haar naam. Ze heeft in en rond Nijmegen een enorm netwerk, of het nu de universiteit van Nijmegen is, het TechLab, de nachtburgemeester, culturele instellingen, horeca of festival-organisaties. Een community-librarian pur sang EN, laten we dat niet vergeten, een organisatie als backup die haar alle steun, vertrouwen en vrijheid geeft om te kunnen doen wat zij doet.

Dit was een tamelijk lange inleiding en wellicht vraagt u zich nu af, wat heeft Marjolein in hemelsnaam nodig van Erik, van de KB, van Innovatiekracht on demand? Een goede vraag.

Marjolein wil met de openbare bibliotheek en voor de openbare bibliotheek Lowlands Festival veroveren! Ik zou u graag een moment willen geven om van de schrik te bekomen, maar daar is nu de tijd niet voor. Ze denkt hierbij aan workshops, mini-colleges, bekende of minder bekende dichters en schrijvers, spoken word artiesten, om maar wat te noemen.

Lowlands is van een andere categorie, Lowlands is groter, Lowlands heeft dan ook een grotere aanpak nodig en landelijke steun, want hier moet een team mee aan de slag. Marjolein weet uit ervaring dat festivals allang niet alleen maar om muziek draaien, ook festivals zijn op zoek naar verdieping, festivals omarmen bibliotheken als partner. Konkreet betekent dat: verandering van en werken aan een nieuw imago, een geweldige campagne tegen geringe kosten, bereiken van een nieuwe doelgroep, nieuwe ervaringen met pop-up bibliotheek enz. Uitgaand van de gezamenlijke innovatieagenda ziet Erik direct mogelijkheden, omdat Marjolein’s visie past als een jas bij b.v. prioriteit 4: verandering en verbreding van de klassieke bibliotheek in het netwerk en bij de aanpak via de communities of practice: nieuwe verbanden tussen openbare bibliotheken, POI’s of andere partners (b.v. KB), ontwikkelen van innovaties en experimenteren met de focus op één gedeeld onderwerp.

Marjolein zal een visiestuk schrijven van 1 tot 2 A4-tjes dat via Erik voorgelegd gaat worden aan POI’s/SPN/KB, met als doel een landelijke redactie in het leven te roepen met een moderator als Marjolein, met uren, budget en regelmatige bijeenkomsten die samen een project zoals ‚De Lowlands bieb‘ kunnen organiseren en realiseren.

Eigenlijk zijn we dus weer aangekomen bij storytelling, dromen en een landelijk bibliotheekdetacheringsbureau, een poule van specialisten.

Na afloop van het gesprek zegt Marjolein tegen mij: ‚Dat iemand gewoon aan je vraagt, wat heb je nodig? Ik krijg er zoveel energie van.‘ Erik hoorde dit al niet meer, hij was alweer op weg. Een man met een missie.

DSCN7756a

DSCN7746a

DSCN7745a

DSCN7748b

DSCN7753a

DSCN7755a

DSCN7759a

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert